Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Nike – Az egyik kedvenc hosszú távú befektetési ötletem

2016. október 11. - dginvestor

A Nike árfolyama az elmúlt hetekben folyamatosan csökkent, és elérte az 52 USD-t. A jelenlegi 24-es P/E mutatóval véleményem szerint ez az egyik legjobb hosszú távú befektetéssé teszi a jelenlegi piacon a jelentős piaci kapitalizációval rendelkező vállalatok közül. Sok vállalat esetén egy ilyen P/E mutatót magasnak tartanék, viszont a Nike elmúlt években mutatott látványos bevétel és nyereség növekedése miatt itt kivételt tennék.

 

Míg a 2012-es üzleti évben 23,331 milliárd USD volt az árbevétele és az egy részvényre jutó eredménye (EPS) 1,23 USD, addig a 2016-os üzleti évben már 32,376 milliárd USD árbevétel mellett 2,21 USD egy részvényre jutó nyereséget ért el. Nem csak az eredményen, de a ROE-n is látszik, hogy milyen hatékonyan működik a cég. A 2012-es 22%-os ROE 2016-ra 30% fölé emelkedett. Ráadásul a vállalat hosszú távú adóssága is alacsony, így ha a jegybankok változtatnak a kamatokon, az sem érinti jelentősen.

 

Ha a legutóbbi negyedéves jelentését nézem, az is nagyon szép növekedésről számol be. A bevétel 8%-kal, az EPS 9%-kal növekedett. Mivel a piac ennél jelentősebb növekedést várt, így ez tükröződik az árfolyam mozgásán, de szerintem ilyen erős dollár mellett szép eredményt ért el, és egy gyengülő dollár mellett könnyedén két számjegyű növekedést mutat majd fel.

 

Az elmúlt években is erős piaci versenyben kellett helyt álljon, hiszen olyan nagy nevekkel versenyzik, mint az Under Armour vagy az Adidas, de az elmúlt években mutatott teljesítménye alapján véleményem szerint sikeres lesz a cég a jövőben is.

 

Osztalékát az elmúlt 14 évben folyamatosan növelte, jelenlegi kifizetési arány 27%, így még bőven van tere az osztalék emelkedésének. 2006-ban még 0,0388 USD osztalékot fizetett negyedévente, ami azóta több mint négyszeresére nőtt, és jelenleg 0,16 USD negyedévente. Osztalékhozama alacsony, 1,24%.

 

A Nike növekedését segítik a demográfiai trendek is, hiszen a jelentős népességgel rendelkező fejlődő piacokon egyre nagyobb tömegek anyagi helyzete javul jelentős mértékben, így növekszik a cég potenciális piaca is.

 

Az elmúlt év árfolyamcsúcsa óta kb. 20 USD-t csökkent az árfolyama, miközben jelentősen növelte a nyereségét, így a cég jelentős növekedésének és a kedvező P/E alapú árazásának okán az egyik kedvenc befektetési elképzelésem idén.

 

Disclaimer: A szerző rendelkezik Nike részvényekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr4411790503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása