Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Katar befektetései

2017. június 12. - dginvestor

A katari állami befektetési alap (Qatar Investment Authority) a világ 14. legnagyobb szuverén vagyon alapja 335 milliárd dolláros kezelt vagyonnal. Olyan nagy cégekben van részesedése, mint a Volkswagen, Barclays, Canary Wharf, Harrods, Credit Suisse, Heathrow, Glencore, Rosneft Oil Co., Royal Dutch Shell, Agricultural Bank of China, Sainsbury Plc, Tiffany & Co. és a Total. De részvénybefektetései mellett kötvénybefektetésekkel is rendelkezik, valamint ingatlan befektetésekkel, mint a New York-i 111 West, 33rd Street, és az alap tulajdonában van a Paris Saint-Germain Football Club is.

 

A legfőbb kérdés, hogy vajon milyen hatása lehet egy – esetleg elmélyülő – válságnak ezekre a befektetésekre. Kerülhet-e olyan helyzetbe Katar a blokád révén, hogy ezekből a részesedésekből értékesíteni kényszerüljön, hogy más, fontosabb területekre jusson elegendő pénz? Ezt most még nem tudhatjuk, mert teljesen a válság alakulásától függ, mindenesetre elképzelhető olyan forgatókönyv, amikor egy-egy befektetését értékesíti az alap, eladói nyomás alá helyezve az adott cég részvényeit. Egy ilyen esetben valószínűleg a spekuláció is felerősödne az adott cég körül.

 

Shell részvényesként egy ilyen helyzet természetesen érinthetne, de hosszú távú befektetőként úgy gondolom, hogy ugyan alakulhat úgy a helyzet, hogy időlegesen csökkenjen valamelyik cég árfolyama, akár valódi értékesítés miatt, akár csak az ettől való félelem okán, de ez nem ok arra, hogy eladjam a részvényeim, mivel nem célom spekulatív üzletekbe bocsátkozni. A Shell részvényeibe elsősorban a stabil osztalékfizetése miatt fektettem, és ezért nem keresek ki- és beszállási pontokat.

 

 

 

Disclaimer: A szerző rendelkezik Royal Dutch Shell részvényekkel.

 

 

Kapcsolódó blogbejegyzések

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr9312586963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taste4me 2017.06.17. 21:13:52

Lehetőség beszállóra, bővítésre :)

Habár teljes listát nem találtam a befektetéseikről, csak ezt a néhány céget. Pedig jó volna látni, hogy milyen kitettségeik vannak, az egész világban. Nemcsak részvényekre gondolok, hanem kötvényekre, ingatlanok stb.
süti beállítások módosítása