Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Jövedelmezőségi mutatók

2017. január 27. - dginvestor

A jövedelmezőségi mutatók megmutatják, hogy egy vállalat milyen eredményesen használja fel a rendelkezésére álló erőforrásokat. Elemzése során az egyes eredménykategóriákat valamilyen vetítési alaphoz viszonyítjuk, így lehetőségünk van más vállalatok adataival való összehasonlításra, vagy a jövedelmezőség változásának vizsgálatára.

 

Nagyon sokféle jövedelmezőségi mutatót képezhetünk, amikkel összehasonlíthatjuk a vállalkozás eredményét az árbevétellel (árbevétel-arányos jövedelmezőség), vagy az egy főre vetített jövedelmezőséget (előmunka-arányos jövedelmezőség) most mégis inkább a tőkearányos és az eszközarányos mutatók közül szeretném bemutatni a leggyakoribbakat, melyekkel sokszor találkozhatunk tőzsdei cégek adatainak vizsgálatakor. Ezeket a mutatókat jellemzően %-os formában adják meg.

 

ROA (Return on Assets): az adózás előtti eredmény viszonya az összes eszközhöz.

 

 

ROI (Return on Investments): az adózott eredmény viszonya az összes eszközhöz

 

 

ROE (Return on Equity): az adózott eredmény viszonya a saját tőkéhez.

 

 

Példaként összegyűjtöttem pár nagyobb gyógyszeripari cég adatait, hogy a mutatók segítségével összehasonlítsam őket:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az adatokat kiegészítettem az adósság / saját tőke mutatóval, amiből jól látszik, hogy míg pl. a Johnson & Johnson jó megtérülési mutatókkal rendelkezik alacsony adósság mellett, addig az AbbVie magas adósság mellett ér el kiemelkedő ROE-t. A leggyengébb mutatókkal pedig a Pfizer rendelkezik a vizsgált cégek közül. Természetesen ezen mutatók vizsgálata nem elegendő egy befektetési döntés meghozatalához, de segíthet összehasonlítani cégeket, vagy az időbeli alakulásukat vizsgálva kaphatunk jó képet egy cég fejlődéséről és arról, hogy a menedzsment milyen hatékonyan kezeli a vállalat erőforrásait.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr2012161299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása