Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Példa portfólió teljesítménye az első év végén

2018. június 26. - dginvestor

Pont egy éve állítottam össze egy példa portfóliót, ahol olyan nagy világcégek részvényeit válogattam ki, amik - véleményem szerint – reális értékeltséggel forogtak, hosszú távon is jól fejlődnek, komoly osztalékfizetési múlttal rendelkezzenek, ne legyenek nagyon eladósodva és lehetőleg különböző gazdasági szektorokban tevékenykedjenek. A portfólió mellett hagyott tartalék pénzből Walgreens Boots Alliance részvényekkel bővítettem a portfóliót.

 

A portfólió összeállításával természetesen nem befektetési ajánlás volt a célom, hanem megmutatni a gondolatmenetet, hogyan állítanék össze egy portfóliót, amit később lehetőleg nem vagy csak kis mértékben kell menedzselni.

 

A portfólió összeállításakor 276 Ft-os USD árfolyammal számoltam. Jelenleg az USD-t 278 Ft-os árfolyam felett jegyzik, de a hozamnál végig USD-ben számolok, hogy összehasonlítható legyen a főbb tőzsdeindexekkel.

 

A portfóliónak az átsúlyozását nem tervezem, így a jelenlegi súlyozása így alakul:

 

 

105_1_ev_utan_osszetetel.JPG

 

Az egy év alatt bruttó 327,93$ osztalékot termelt a portfólió, ami 2,25%-os osztalékhozamot jelent. Ez meghaladja az S&P500 1,85%-os osztalékhozamát.

 

 

105_1_ev_utan_kezdo_portfolio.JPG

 

 

A portfólió 1 év alatt 15,05%-os hozamot hozott osztalékokkal együtt, míg a Dow Jones 13,36%-os, (jelenleg: 24253, 1 éve: 21395) és az S&P500 11,44%-os hozamot ért el. (S&P500 jelenleg: 2717, 1 éve: 2438). Ezzel a hozammal nagyon elégedett vagyok, mivel az átlagos kisbefektetők és az átlagos hedge fundok teljesítménye is jellemzően messze elmarad az S&P500 teljesítményétől.

 

Alapvetően nagyon tetszik az a befektetési filozófia, amikor nagyon alacsony a portfólió forgási sebessége (ritkán kötök üzletet), mint ahogy a buy and hold megközelítés is. A buy and hold-ot sokan azonosítják a passzív index befektetéssel, de a kettő nem ugyanaz.

 

A passzív index befektetésnél egy indexkövető alapba fektetünk, ami kellően diverzifikált portfóliót ad számunkra, és biztosítja, hogy alacsony költséggel érhessünk el átlagos piaci hozamot. Hátránya, hogy az indexbe bekerülhet olyan cég is, amelybe ha utánaolvasnánk, akkor lehet már nem akarnánk befektetni.

 

A buy and hold ezzel szemben arra helyezi a hangsúlyt, hogy jó cégek részvényeit vásárolja, amiket nem ad el. Ennek nem csak az a nagy előnye, hogy elkerüli az esetleges pánikszerű eladásokat, hanem a költségek még alacsonyabbak, mint az indexkövető alapoknál. Természetesen nem tűnik soknak a 0,15%-os éves jutalék, de egy nagyobb portfóliónál már sok pénzt tud jelenteni. Ha valakinek 1 millió dolláros portfóliója van, akkor indexkövető alapban évete 1.500$-t fizet ki csak az alapkezelő jutalékára. Ez 20 év alatt már egy szép autó ára, így ha érdekel a befektetés, akkor érdemes lehet tanulni, és saját portfóliót összeállítani, de ha nem szívesen foglalkozol vele, akkor az indexkövető alapok megkímélnek az ezzel járó vesződségtől.

 

A buy and hold stratégia hosszú távon is nagyon sikeres, erről sok cikk született már, az egyik kedvencem a Fidelity’s Best Investors Are Dead. Kíváncsi vagyok, hogy egy év múlva milyen hozamokról számolhatok be a példa portfólióval kapcsolatban, addig is sikeres befektetést mindenkinek!

 

 

 

Disclaimer: A szerző a blogbejegyzés írásakor rendelkezik CVS Health, Kroger, T. Rowe Price, ExxonMobil és Walgreens Boots Alliance részvényekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr1914074357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása