Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Az összehasonlító elemzés legnagyobb veszélye

2017. december 20. - dginvestor

Sokszor látni olyan összehasonlító elemzést, ahol egy cég a hasonló területen tevékenykedő cégekkel kerül összehasonlításra 1-2 kiemelt mutatószám alapján. Készítettem is egy egyszerűbbet példának:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A táblázatból remekül megállapítható, hogy a szektortársakhoz képest a P/E mutató alapján a leginkább alulértékelt cég a Reckitt Benckiser, míg a leginkább túlértékelt cég az Estee Lauder. Ugyanígy lehetne megállapítást tenni a P/S mutatóra is. De mi az, amit nem mutat meg a táblázat?

 

A táblázat csak relatív értékeltséget mutat a szektortársakhoz képest, de nem nyújt segítséget abban, hogy az adott cég tényleg alulértékelt-e. Lehet, hogy mindegyik túlértékelt, csak az egyik jobban, a másik kevésbé.

 

Ugyanez a veszélye annak, amikor a piac átlagos P/E mutatójához viszonyítunk. Ha a piac nagyon túlértékelt, akkor hiába mutat a kiválasztott cég alulértékeltséget a piac P/E mutatójához képest, attól még lehet, hogy ugyanúgy nem jó üzlet megvásárolni a részvényeit. Így amikor legközelebb önmagában látunk egy ilyen táblázatot, érdemes a kiválasztott cégeket más szemszögből is megvizsgálni.

 

 

Disclaimer: -

 

 

Kapcsolódó blogbejegyzések

 

- P/E

- Jövedelmezőségi mutatók

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr5913513779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása