Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Külföldi értékpapírok után járó osztalék adója

2016. május 08. - dginvestor

Mivel egyre többen fordulnak befektetéseikkel a nemzetközi tőkepiacok felé, így hasznosnak látom megosztani tapasztalataimat a külföldi részvények után járó osztalékok adózásával kapcsolatban. Nem az a célom, hogy adójogszabályokat idézgessek és azokat értelmezzem, hanem tényleg csak a tapasztalatok megosztása, mivel számomra is sok esetben csak a gyakorlatban derült ki egy-egy érdekesség, amit esetleg jó lett volna előre tudni...

 

Tapasztalataim magyar brókercégeknél (Random Capital és KBC Equitas) vezetett értékpapír számlákra vonatkoznak, és TBSZ-re vásárolt részvényekre!

 

BÉTa

 

A BÉTa piaccal kezdem, mert kis tőkével is elérhető, és még pénzváltással sem kell foglalkozni, hiszen forintban történik az elszámolás. Vásároltam is pár darabot egy német cég részvényeiből.

 

Osztalékfizetéskor egyrészt adóval csökkentett osztalékot kaptam, vagyis levontak kifizetés előtt 25% adót és 5,5% szolidaritási illetéket. (Összesen: 26,38%-ot.) Akit bővebben érdekel, pl. az E.ON oldalán is találhat hasznos információkat. Persze ezzel csak az a gondom, hogy hiába van kettős adóztatást elkerülő egyezmény, a kifizető cégek nem foglalkoznak vele, hanem igényelje vissza a befektető a pénzét. Nyilván ezzel csak az a gond, hogy pár euróért nem érdemes Németországba levelezni, és utánajárni a visszaigénylésnek.

 

A másik érdekesség, hogy ugyan forintban fizetek a BÉTa piacon a vásárlások után, de az osztalék euróban került jóváírásra a számlán.

 

Xetra, Bats

 

Német cégek részvényeit még a Xetra és a Bats piacokon is vehetünk. Mindkét piacon euró alapú az elszámolás vételkor, valamint az osztalék is euróban kerül jóváírásra a számlán. A 26,38% adót ugyanúgy levonják, mint a fenti esetben, így már csak az adóval csökkentett összeg érkezik meg a számlára. A Bats esetén valamiért kb. 3 hét volt az átfutás, mire a számlára megérkezett az osztalék. A Xetra esetén érdemes tisztában lenni vele, hogy ha nem német részvényt vásárolunk, akkor az osztalék adója, melyet kifizetéskor levonnak, a kibocsátó cég országa szerinti adómérték lesz. Természetesen ebben az esetben a kifizetés pénzneme is eltér, és a kifizetett összeg pl. dollárban vagy fontban jelenik meg a számlán.

 

London Stock Exchange

 

Angol cégek részvényei esetén sokkal kedvezőbb helyzetben vagyunk osztalékfizetéskor, ugyanis kifizetéskor nem vonnak le adót, így a meghirdetett osztalék érkezik meg a számlára.

 

Amsterdam Stock Exchange

 

A holland cégek kifizetései 15% adó levonását követően érkeznek meg.

 

USA (NYSE)

 

Osztalékfizetések 15% adó levonását követően érkeznek meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr418696298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása