Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

BEVA - 2016. január 1-től új kártalanítási összeghatár

2015. július 11. - dginvestor

Korábbi blogbejegyzésemben már írtam róla, hogy a BEVA (Befektető-védelmi Alap) feladata brókercégek csődje esetén a befektetők kártalanítása, ha a befektetési szolgáltatónál lévő pénzük, vagy értékpapírjaik nincsenek meg.

 

A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény 2016. január 1-től hatályos 217. § (2) bekezdése alapján: Az Alap a kártalanításra jogosult befektető részére követelését – személyenként és Alap tagonként összevontan – legfeljebb százezer euró összeghatárig fizeti ki kártalanításként. Az Alap által fizetett kártalanítás mértéke egymillió forint összeghatárig száz százalék, egymillió forint összeghatár felett egymillió forint és az egymillió forint feletti rész kilencven százaléka.

 

A fentiek alapján 2016. január 1-től él a magasabb kártalanítási összeghatár, amit már régen indokolt lett volna megemelni, viszont sajnos a 10%-os önrész továbbra is benne maradt a törvényben, melyet érdemes lenne felülvizsgálni, mivel egy átlagos kisbefektető nem képes ügyfélként megbecsülni egy brókercég kockázatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr817618064
süti beállítások módosítása