Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

SET - 2 milliárd forintos piaci kapitalizáció nulla árbevétel mellett

2018. január 31. - dginvestor

Láttam, hogy mekkora tőzsdei forgalom van a SET Nyrt. részvényeivel, és a tőzsdei fórumokon is egyre többet írnak róla, így kíváncsi lettem, hogy mégis milyen cég lehet, mert nem volt ismerős a neve. (Akinek szintén nem ismerős a név, azoknak segítségképpen a cég korábbi neve: TR Investment Nyrt)

 

A cég piaci kapitalizációja jelenleg a BÉT honlapja szerint 2,03 Mrd forint. A legutolsó, 2018. január 30-i záróárfolyama 252,- Ft.

 

A cég árbevétele a BÉT honlapja alapján a 2016-os évre 0,- Ft (igen, nulla Ft). 2017. I félévére is ugyanez az árbevétele, miközben a saját tőkéje -38.220e Ft.

 

A társaság tőkeemelést tervez, aminek kapcsán könyvvizsgálói jelentés is született, amiben a felkért könyvvizsgáló a véleménynyilvánítást visszautasítja.

 

Persze a cég múltja is elég mozgalmas. A 2016-os éves jelentésében 41.315e Ft PSZÁF és 2.000e Ft Értéktőzsde bírság is szerepel. (21.p.) Külön érdekesség a 2016-os éves jelentéshez kapcsolódó független könyvvizsgálói vélemény: „Véleményünk szerint, a jelentésünknek az „Ellenvélemény alapja” szakaszában tárgyalt kérdés jelentősége miatt, a mellékelt konszolidált pénzügyi kimutatás nem ad megbízható és valós képet a Csoport 2016. december 31-én fennálló vagyoni helyzetéről, valamint az ezen időponttal végződő pénzügyi évre vonatkozó jövedelmi helyzetéről és cash flow-iról...”

 

Ezek alapján egyáltalán nem látom a cég részvényeinek jelenlegi árfolyamát megalapozottnak. Véleményem szerint sokan úgy vásárolnak a részvénypiacon, hogy elfelejtik, hogy a részvény az egy vállalatban üzletrészt testesít meg, így nem csak az árfolyamot és annak mozgását kell vizsgálni, hanem legalább minimálisan megnézni a mögötte lévő céget, mert e nélkül befektetésről aligha beszélhetünk…

 

 

 

Megjegyzés: A szerző nem rendelkezik SET részvényekre vonatkozó pozícióval.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr7513621656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása