Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

A BUX nem diverzifikált

2017. március 13. - dginvestor

Az ETF-ek nagy előnye, hogy egy indexet vagy egy tetszőleges szempontból összeállított részvénykosarat követnek, és így egyszerűbbé teszik azon befektetők életét, akik szeretnének alacsony költség mellett egy diverzifikált portfólióhoz hozzájutni.

 

De miért is emelem ki a BUX indexet követő ETF-et? Mert - véleményem szerint - ez nem diverzifikált. Látszólag annak tűnik, mivel a BUX kosár 16 részvényt tartalmaz, de a 4 legnagyobb súllyal szereplő részvény összesen 96,06%-át teszi ki az indexnek. (OTP: 34,93%, MOL 28,05%, Richter 24,00%, Mtelekom 9,08%.) Ilyen mértékű súlyozásnál a többi részvénynek minimális a hatása a BUX index értékére, és felvetődik a kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán BUX indexet követő ETF-et venni és fizetni az éves kezelési költséget, vagy inkább magunknak állítsunk össze egy saját készítésű BUX ETF-et, mint arról már a Do It Yourself - BUX ETF bejegyzésben írtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr5912334117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása