Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Nagy ház

2016. szeptember 07. - dginvestor

Habár elsősorban értékpapír befektetésekről szoktam írni, de most egy kis kitérőt teszek az ingatlanok világába. Az elmúlt hónapokban egyre többször hallom, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezménye miatt érdemes-e új házat venni/építeni, kihasználva ezzel a bőkezű állami támogatást, és a kedvezményes hitelhez jutási lehetőséget. De vannak olyanok is, akik most, hogy már pár éve dolgoznak, sikerült karriert befutniuk, és gondolkoznak egy nagyobb ingatlan vásárlásán, így számukra is érdemes átgondolni, hogy mennyivel legyen nagyobb az új ház. Mivel egy lakás vagy ház vásárlása az átlag családok legnagyobb pénzügyi döntése, így érdemes nagyon alaposan végiggondolni. Ehhez szeretnék a magam részéről felvetni pár megfontolandó szempontot:

 

Szükségetek van tényleg nagyobb lakásra?

 

Igaz, hogy nagyon jól hangzik, a bőkezű állami támogatás, de tényleg szűken vagytok a mostani lakásban? Korábban is így érezted, amikor még nem is lehetett hallani róla, hogy lesz CSOK? Ha kidobnál vagy elajándékoznál pár dolgot, nem lehetne jobban elférni?

 

Azért, mert a játszótéren a többi anyuka/apuka arról beszél, hogy X épp belevág, és elkezd építkezni, és ehhez mennyi pénzt kap, még nem ok arra, hogy Neked is bele kell vágnod. Próbáld mérlegelni, hogy szükséges-e számotokra. Hallottam olyanról, aki eladta a kis lakását, és most intézik az új házat, ami már a tervek alapján is 50M Ft körüli összegnél tart. Lehet, hogy nekik megéri, hogy nyakig eladósodjanak, „álmaik házának” megépítéséhez, de vajon 10 év múlva is így fogják érezni, amikor még mindig nem látják a hiteleik végét? Nyilván nem azt akarom mondani, hogy akinek van rengeteg pénze, az ne akarjon egy szép házat, de az átlagos családoknak nem biztos, hogy az a legjobb, ha a gyerek alig látja a szülőket, mert ők túlóráznak azért, hogy a felvett hitelt törleszteni tudják.

 

Biztos törleszteni tudod majd a felvett hitelt? Van elegendő tartalékod, ha épp munka nélkül maradsz pár hónapig?

 

Sokan kezdik elfeledni a 2008-2009-es válságot, mely nagyon sok hitellel rendelkezdő családot sodort nehéz helyzetbe. Ha úgy vennél fel hitelt, hogy már most is nehezen tudnád törleszteni, akkor inkább ne tedd. Ha bajba kerülsz a hitelfelvétel miatt, hiába szidod a bankokat, és/vagy a kormányt, attól még Te leszel bajban. Jelenleg nagyon alacsonyak a kamatok, de honnan tudod, hogy 10 év múlva is ugyanilyen kamatok lesznek, mint most?

 

 

A gyermekeid még várhatóan hány évig laknak veletek?

 

Szüleim generációjából sokan akkor építettek nagy házakat, amikor a gyermek már 16-20 éves volt, így mire megépült a szép, nagy ház, addigra alig használták közösen, mert a gyermek már saját útját járta, és feleslegessé vált a nagy ház, így a szobák üresen álltak.

 

Fenn tudod majd tartani a nagyobb házat?

 

A 80-as évek végén és a 90-es években nagy divat volt, hogy mindenki építette a nagyon nagy házakat. Időközben a gyerekek kirepültek, így ott marad(ak) a nagy házban az idős szülő(k), akik alig tudják fizetni a fűtését, míg eladni – sok esetben – alig lehet ezeket a házakat. De ma is sorban épülnek a nagy lakóparki házak hasonló méretben, bár jóval korszerűbb fűtéssel.

 

Azt mondanom sem kell, hogy mennyi idő tud eltelni, mire egy nagy házat kitakarít valaki, vagy a kertben lenyírja a füvet, de e mellett a ház fenntartása is rengeteg időt, energiát és pénzt tud felemészteni. Idővel ki kell cserélni a nyílászárókat, fel kell újítani a konyhát, fürdőszobát, fűtési rendszert stb.

 

További költségként jelentkezik az építményadó. Ennek mértékét a helyi önkormányzat képviselő testülete rendeletben szabályozhatja, és így településenként teljesen eltérő a szabályozása. Vannak települések, ahol nem kell lakóingatlanok után fizetni, de vannak olyan települések is, ahol több száz forintot kell fizetni az ingatlan minden hasznos négyzetmétere után. Mivel a legtöbb önkormányzat szerény pénzügyi lehetőségekkel rendelkezik, így jobb ha hosszabb távon ilyen jellegű kiadással is számol mindenki. (Lakóhelyemen, és szinte az összes környékbeli településen évek óta kell fizetni építményadót.) Építkezés vagy vásárlás előtt a település honlapján érdemes megnézni, hogy építményadó terén mire számíthatsz.

 

Biztos, hogy az új házban álló tőkének nem tudnál jobb helyet?

 

Mivel a blogom befektetésekkel foglalkozik, így ide kívánkozik, hogy érdemes-e minden megtakarítást egy új ingatlanba tenni, vagy esetleg jobb helyet is találnál pár millió Ft-nak. Lehet az akár a vállalkozásod fejlesztése vagy egy továbbképzés esetleg a gyermeked egyetemi tanulmányainak finanszírozása. De ha most nincs jobb ötleted, akkor vehetsz rajta állampapírt is, így szükség esetén hozzáférhetsz a pénzedhez, és addig is kamatozik a pénz. Persze ha mindenképp ragaszkodsz hozzá, hogy ingatlanban álljon ez a pénz, akkor gondold végig, hogy később egy lakást vagy garázst lehet venni belőle bérbeadásra, így amellett, hogy ingatlanban van a pénz még jövedelmet is hozhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr7811684815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása