Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Telekom cégek osztaléka

2016. január 23. - dginvestor

A menedzsment tervei szerint a Magyar Telekom 2016-ban várhatóan legalább 15,- Ft osztalékot fizet részvényenként. Indokoltnak látom megvizsgálni, hogy a Magyar Telekom adataihoz képest, a telekommunikációs szektor más szereplőinek hogyan alakul az osztalékfizetésük.

 

Magyar Telekom

 

Árfolyam: 396,- Ft

Várható osztalék: 15,- Ft

Osztalékhozam: 3,79%

 

A vállalat menedzsmentje a vállalat eladósodottságát szem előtt tartva határozza meg a fizetendő osztalék mértékét. Az eladósodottsági rátánál a célsáv 30-40%. Mivel a hazai adórendszer változásai elmúlt évek eredménytermelő képességére és eladósodottságára is nagyban rányomták bélyegüket, így ez tükröződött az elmúlt 5 év osztalékfizetéseiben is, melyek az alábbiak szerint alakultak:

 

 

Gazdasági év

Egy részvényre jutó osztalék

2010. év

50,- Ft

2011. év

50,- Ft

2012. év

50,- Ft

2013. év

0,- Ft

2014. év

0,- Ft

 

Deutsche Telekom

 

Árfolyam: 15,85 EUR

Várható osztalék: 0,5 EUR

Osztalékhozam: 3,15%

 

Előző évek osztaléka:

 

Gazdasági év

Egy részvényre jutó osztalék

2010. év

0,7 EUR

2011. év

0,7 EUR

2012. év

0,7 EUR

2013. év

0,5 EUR

2014. év

0,5 EUR

 

A Deutsche Telekom a Magyar Telekom fő részvényese, így fontosnak tartottam az összeshasonlításukat. A Deutsche Telekom ugyan mindegyik vizsgált üzleti év után tudott osztalékot fizetni, de ennek összege csökkenő trendet mutat. A cég honlapján (http://www.telekom.com/dividend) szereplő előrejelzés szerint a 2015-2018-as pénzügyi évekre az osztalék tervezett növekedése a free cash flow növekedésével lesz párhuzamban.

 

AT&T

 

Árfolyam: 35,14 USD

Várható osztalék: 1,92 USD (http://www.dividend.com/dividend-stocks/technology/telecom-services-domestic/t-atandt/)

Osztalékhozam: 5,46%

 

Előző évek osztaléka:

Gazdasági év

Egy részvényre jutó osztalék

2010. év

1,72 USD

2011. év

1,76 USD

2012. év

1,80 USD

2013. év

1,84 USD

2014. év

1,88 USD

 

Az AT&T 31 éve megszakítás nélkül emeli az osztalékát.

 

 

Az összehasonlításhoz azért választottam ki 2 ilyen nagy, meghatározó telekommunikációs céget, mert nem láttam értelmét kicsi, régióbeli versenytársakkal összehasonlítani, mivel befektetőként szabadon választhatok akár nagy világcéget is befektetési célpontként, így értékeltségben ezekkel is ugyanúgy meg kell álljon az összehasonlítás. (Tulajdonképp kisbefektetőként még könnyebb is az AT&T-be vagy a Deutsche Telekomba befektetni, mint valamelyik közép-kelet európai telekommunikációs cégbe.)

 

A Magyar Telekom mellett szól, hogy a fő tulajdonos akár fel is vásárolhatja, míg a másik 2 cég esetében ez nem áll fenn, viszont az AT&T és a Deutsche Telekom esetén sincs az eredménytermelő képességre olyan hatással a gazdaságpolitika, vagy az adórendszer változása, mint a Magyar Telekomra, és így stabilabb a működésük, ami az osztalékfizetésben is tetten érhető. Természetesen magyar befektetőként számolni kell a EUR és az USD jövőbeli esetleges árfolyamváltozásával a forinthoz képest.

 

Távolabbról szemlélve a helyzetet, a telekommunikációs szektor cégeit alapvetően „fejőstehén” cégeknek (ld. BCG mátrix) tartom, melyek magas piaci részesedés mellett lassan növekednek, de az állampapírok hozamához képest jó hozamot fizetnek. Ugyanakkor 3-4%-os osztalékhozammal lehet találni rengeteg olyan befektetést, melyek az elmúlt 5-10 évben sokkal attraktívabb növekedést tudtak felmutatni, és várhatóan a következő 10 évben is felülteljesítik a telekommunikációs cégek növekedési ütemét.

 

Amennyiben hosszú távú befektetésként tekintek a telekommunikációs szektorra, komoly kockázatnak látom, hogy ha a jegybanki kamatok nem maradnak 0% környékén sokáig, akkor ezeknek a telekommunikációs cégeknek nemcsak a finanszírozási költsége nő meg jelentősen, hanem az elvárt hozam is, így ez nyomás alá helyezheti a cégek részvényeinek árfolyamát. Ez különösen jól látszik a Deutsche Telekom historikus adatain, ahol 2009-2013 közt 7-8%-os osztalékhozammal forogtak a részvények, majd a jelentős árfolyamnövekedés és az osztalék csökkenés hatására ez mostanra 3,15%-ra mérséklődött.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr158304974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása