Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Tartalék tőke

2015. március 15. - dginvestor

Miközben a tőzsdék több éves csúcson vannak, nagyon sokan felejtik el a tartalék tőke fontosságát. Sokan minden pénzüket befektetik, sőt sok esetben tőkeáttételes pozíciókat is nyitnak, például az egyre népszerűbb CFD-ken keresztül, vagy hitelből vásárolnak értékpapírokat, feltételezve, hogy a trend örökké fog folytatódni.

 

Azt, hogy legalább 3 havi kiadásával egyenértékű megtakarítása legyen a befektetőknek, nem kívánom részletesebben kifejteni, mert ez teljesen alap pénzügyi ismeret, amiről már sokan írtak korábban. Az ezen összegen felüli tőkéből az összeset befektetni, vagy tőkeáttétel révén még magasabb összeget is, nagyon kockázatos, mivel így amikor rosszabb tőkepiaci környezet alakul ki, akkor nem lesz tartaléka a befektetőnek, és kevés bosszantóbb dolog van annál, mint látni, hogy milyen kedvező befektetési lehetőségek vannak, csak minden pénz már befektetésben parkol. Ugyanez igaz a részvénytársaságokra is. Azok a cégek, amelyek jelentős mennyiségű likvid tőkével rendelkeznek, könnyebben vészelik át a nehezebb időszakokat, sőt, sok esetben még a saját javukra is tudják fordítani a nehézségeket, például a likviditási problémákkal küzdő versenytársak felvásárlása révén.

 

Véleményem szerint az olajiparban érdekelt cégek helyzetén jól látszik ez napjainkban. Különösen a magas kitermelési költséggel működő palaolaj kitermeléssel foglalkozó cégeknél. Az alacsony olajár végett több cég került komoly likviditási gondba, mert nagy tőkeáttétellel finanszírozták beruházásaikat, és most a törlesztőrészleteket egyre nehezebben tudják kitermelni. Természetesen pénzügyi tartalékuk minimális, és látva a helyzetüket, nem nehéz elképzelni, hogy a bankok milyen lelkesedéssel újítanák meg a kölcsöneiket. Eközben a legnagyobb olajvállalatok alacsony eladósodottsági mutatókkal rendelkeznek, könnyen jutnak olcsó hitelekhez, így véleményem szerint hamarosan láthatunk majd pár felvásárlást, és a nehéz idők végén a legnagyobb olajvállalatok még erősebbekké válnak.

 

Nagyon tanulságos felidézni a Goldman Sachs és a General Electric esetét, amikor a 2008-as pénzügyi válság során likviditási gondjaik miatt kellett Warren Buffett segítségét kérniük. 

 

Kisbefektetőként is tanulhatunk ebből, és láthatjuk, hogy mennyire fontos a tartalék tőke megléte, hiszen a régóta tartó jó idő amikor véget ér, nagy szükség lehet rá. Nagyon tetszett a fent hivatkozott cikk záró gondolata, melyet megfontolásra ajánlok mindenkinek, aki befektetéssel, illetve cégvezetéssel foglalkozik.

 

Productive assets are very important, but so is freedom and having options, and cash alone can truly provide those two things during periods of economic distress.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr957272919
süti beállítások módosítása