Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Plotinus részvény vs kötvény

2016. január 17. - dginvestor

Az elmúlt hetekben a Plotinus folyamatosan értékesítette a saját részvényeit 5.150,- Ft-os árfolyamon, és így a piaci árfolyam is kb. 5.100-5.150,- Ft-os sávban mozgott. Eközben a Plotinus kötvényeinek a piacán decemberben 105%-on és 107%-on is volt eladó kötvény (ekkor még 5.050-5.100,- Ft-os árfolyamon értékesített a Plotinus saját részvényeket), de januárban 106%-on és 109%-on is született kötés a kötvények piacán. Elgondolkoztam rajta, hogy mennyit is érne a kötvény a jelenlegi árfolyamok mellett, és az alábbiak fogalmazódtak meg bennem:

 

A Plotinus Nyrt. tájékoztatója szerint a kötvény 4 éves futamidejű, éves 2% kamatot fizet, névértéke 100.000,- Ft és a futamidő alatt átcserélhető 20 db Plotinus törzsrészvényre. (A kötvények jegyzése 2015. június 15-18. közt zajlott.)

 

A fentiek alapján még kb. 3,5 év van hátra a futamidőből, így ezen futamidő alatt a kötvényekre még 7% kamat kell érkezzen, míg a Plotinus részvényekre – figyelembe véve a jelenlegi osztalékpolitikát – nem várható osztalékfizetés. (Kötvény vásárlása esetén a legutóbbi kamatfizetés óta felhalmozott kamatot is ki kell fizetni az eladó részére.) Úgy számoltam, hogy amennyiben a kötvény futamideje alatt a részvényárfolyam a jelenlegi szinten stagnálna, vagy növekedne, akkor az átválthatóság és a kamatok miatt körülbelül hasonló hozamot realizálhat a befektető a kötvénnyel és a részvényekkel. Ellenben ha valamilyen oknál fogva nem alakulna jól a cég nyereségessége a következő pár évben, akkor a kötvény esetén még mindig realizálható a kamat és a futamidő végén a névérték is kifizetésre kerül, így gyakorlatilag a befektetett tőkénket visszakapjuk, míg a részvények árfolyama egy ilyen esetben is a cég teljesítményét tükrözné vissza. A részvények előnye a kötvényekhez képest, hogy piacuk sokkal likvidebb.

 

Tegyük föl, hogy ha 109%-on veszünk 1 db kötvényt (109.000,- Ft), akkor jogosultak vagyunk 20 db részvényre átváltani. Ha a részvény árfolyama a következő 3,5 évben nem változik, és 5.100,- Ft-ért tudjuk átváltani, akkor felvéve a futamidő alatt még várható kb. 7.000,- Ft kamatot, a nyereségünk 0,- Ft lesz. Ha növekszik a futamidő alatt a részvények árfolyama, akkor mivel átváltható a kötvény, így ugyanúgy részesülünk az árfolyam növekedéséből, mintha részvényünk lenne. Ellenben ha pl. 20%-kal csökken a részvény árfolyama, akkor a kötvény esetén megkapjuk a lejáratig esedékes kb. 7.000,- Ft kamatot, és a lejáratkor a névértéket (100.000,- Ft), így 2.000,- Ft veszteségünk keletkezik. Ellenben ha ugyanezen helyzetben 20 db részvénnyel rendelkezünk, akkor 20.400,- Ft veszteségünk keletkezik. (A transzfer költségével nem számoltam. Ez függ például a vásárolt kötvények számától is, mert a részvényre váltáshoz transzferálni kell a kötvényeket, ami a legtöbb brókercégnél fix költségű, így nagyobb kötvénymennyiségnél fajlagosan kevesebb lesz a költség. A kötvények esetén a felhalmozott fél éves kamattal nem számoltam, mivel azt kamatfizetéskor megkapjuk.)

 

Véleményem szerint jelenlegi árfolyamokon a cég kötvényei jobb befektetések, hiszen nagymértékben csökkentik a valószínűségét annak, hogy a befektetésen pénzt veszítsen a befektető. Mivel mint ahogy már a Plotinusról közölt korábbi írásomban is kitértem rá, a Plotinus a magas tőkeáttétellel működő ügyletei miatt magas kockázattal járó befektetés, így mindenképp érdemes megvizsgálni a kötvényei nyújtotta befektetési lehetőséget, és mindenkinek végigszámolnia, hogy neki a kötvény vagy a részvény éri meg jobban.

 

 

(A szerző a cikk írásakor rendelkezik Plotinus kötvényekkel, és nem tervezi, hogy a következő 72 órában Plotinus kötvényeket, vagy részvényeket vásároljon, illetve eladjon.)

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr668279212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása