Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Első lépések a befektetővé váláshoz

2015. szeptember 06. - dginvestor

Legutóbbi bejegyzésemben arról írtam, hogy véleményem szerint nem csak a gazdagok kiváltsága, hogy részvényeik legyenek, hanem ez elérhető az átlagember számára is. De mik az első lépések? Hogyan juthat el valaki odáig, hogy részvényei lehessenek? Mivel minden kezdet nehéz, így ebben az írásomban a kezdeti lépéseket igyekszem megkönnyíteni azok számára, akik úgy döntenek, hogy szeretnének részvényessé válni. Az alapfogalmak magyarázatára itt nem kívánok kitérni, a bejegyzés terjedelme miatt, de érdemes az interneten keresgélni, és tisztában lenni ezekkel.

 

Ha elmúltál 18 éves, nyithatsz értékpapírszámlát bármelyik brókercégnél. Ez a legtöbb esetben személyes jelenlétet igényel, bár már van rá példa, hogy ha megfelelsz a feltételeknek, teljesen online intézheted a számlanyitást. Személyes számlanyitáskor mindenképpen szükséges vinni személyazonosító igazolványt, lakcímet igazoló hatósági igazolványt, TAJ kártyát és adóigazolványt. Az a tapasztalatom, hogy ma már a számlanyitást követően gyakorlatilag minden intézhető online, így nincs akkora jelentősége, hogy a brókercég irodája milyen távolságra van.

 

Brókercég kiválasztásakor érdemes figyelni a cég hírnevére, akár interneten rákeresni a véleményekre a cég működésével kapcsolatban, valamint megnézni, hogy milyen szolgáltatásokat kínál, az elérhető értékpapírpiacok megfelelnek-e az elképzeléseidnek, van-e lehetőség tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitni és nem utolsósorban milyen díjakkal dolgozik a cég. Különösen a kötési díjakra és a számlavezetéshez kapcsolódó díjakra érdemes odafigyelni. Vannak olyan brókercégek is, melyek lehetőséget adnak demo számla nyitására, így ki lehet próbálni a rendszerüket, vagy ha van olyan ismerős, aki már egy-egy cég ügyfele, tőle is meg lehet érdeklődni a tapasztalatait a brókercég rendszerének működéséről.

 

Amikor már rendelkezünk az új számlával, akkor a számlanyitás során megadott felhasználónévvel és jelszóval online beléphetünk. Ismerkedhetünk a felülettel, de értékpapír tranzakciókat csak azt követően kezdeményezhetünk, ha már utaltunk a számlára pénzt. Ha részvényt szeretnénk vásárolni, akkor meg kell adjuk, hogy milyen részvényt szeretnénk megvenni, hány darabot, milyen áron és mikor járjon le a megbízás. A brókercégek a jutalékot csak a teljesült megbízások után számolnak fel.

 

Már számlanyitás előtt érdemes elkezdeni utánaolvasni a részvénypiacok működésének, a részvénybefektetéseknek és az adózásnak is. Ha valaki hosszú távú befektetésben gondolkodik, mindenképp érdemes a TBSZ-ek nyújtotta lehetőségeket átgondolnia. Ha már korábban volt a befektetőnek tapasztalata banki, vagy államkincstári TBSZ-szel, akkor már ismerős lesz ezek működése. Érdemes már a legelején kialakítani egy befektetői stratégiát, amit követünk és fejlesztünk a későbbiekben. Mindenkinek más stratégia válik be habitustól, tudástól, korábbi tapasztalattól függően. Aki most kezdi a befektetéseket nagyon sok információhoz hozzáférhet a szakmai oldalakon és blogokon keresztül így mindenkinek javaslom, hogy minél többet olvasson, tanuljon, mert az később óriási segítséget jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr237764634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása