Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Osztalékbevétel generációkon át

2015. február 13. - dginvestor

Az ember életében idővel eljön az a pont, amikor elgondolkodik azon, hogy amit pénzt életében megkeresett, amit befektetett, akár saját cégbe, akár részvényeken keresztül más cégekbe, az hogyan fogja segíteni gyermekei, unokái életét. Részvénybefektetések közt is szép számmal találni nagyon jó példákat rá, hogy a felmenők egy régi, jó döntése évtizedeken át jövedelemmel látja el a fiatalabb generációkat.

 

A finanzen.net oldalon találtam egy összefoglalót olyan cégekről, melyek több mint 100 éve fizetnek osztalékot a befektetőiknek. Közülük a listát az a The York Water Company (YORW) nevű közműszolgáltató vezeti, mely 1816-os alapítása óta fizet osztalékot minden évben a befektetőinek. De más nagy múltú cégek is feltűnnek a listán, mint például a Cheerios és Häagen-Dazs márkákat forgalmazó General Mills (GIS), mely 116 éve fizet osztalékot, és ezen időszak alatt egyetlen évben sem csökkentette annak mértékét. A listán szereplő cégek közül Magyarországon gyárai és a Budapest Bank révén talán a legismertebb a General Electric (GE), mely 12 gyárával, 3 regionális üzleti központjával és 3 kutatás-fejlesztési részlegével a legnagyobb amerikai befektető Magyarországon. (forrás: 1) A cégnek a 2008-as globális pénzügyi válság következtében a részvényenkénti negyedévente fizetett osztalékát 0,31 USD-ről 0,1 USD-re kellett csökkentenie 2009-ben, majd azóta folyamatosan minden évben emeli a kifizetett összeget.

 

A listát érdemes kiegészíteni az Exxon Mobil Corporation-nel (XOM), mely a Standard Oil egyik utódcége. 1911 óta fizet osztalékot minden évben a tulajdonosainak, és 32 éve minden évben növeli azt. Ez azért is figyelemre méltó, mert az olaj árának 2008-2009-ben tapasztalható mélyrepülése ellenére is fenn tudta ezt tartani.

 

A Chevron (CVX), mint a Standard Oil egy másik utódcége is felfér a listánkra. 1912 óta fizet osztalékot, és a legutóbbi 27 évben minden évben tudta növelni annak mértékét.

 

Mint a korábban is írt bejegyzéseimből is látszott, fontosnak tartom a hosszú távú befektetést, és érdemes látnunk azt, hogy egy-egy jó befektetési döntés akár évtizedeken át befolyással lehet életünkre.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr667173157
süti beállítások módosítása