Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Ingatlanbefektetés REIT-en keresztül

2014. december 26. - dginvestor

 

 

Mostanában egyre több olyan cikket olvasni, melyek szerint 2015-ben megindul az ingatlanpiaci növekedés, és így nagyon jó üzlet lesz ingatlanba fektetni. Ezekkel a jóslásokkal nem kívánok most foglalkozni, mert nincs üveggömböm, hogy lássam a jövőt benne, így inkább az ingatlanba történő befektetés egyik módját szeretném körbejárni.

 

 

 

Sokan vagyunk úgy, hogy a rendelkezésünkre álló tőkéből nem tudunk egy megfelelően diverzifikált ingatlanportfóliót kiépíteni, sőt, lehet, hogy egy ingatlant sem tudunk belőle megvenni, de szeretnénk ingatlanpiaci befektetésbe kezdeni. Ennek áthidalására hozták létre a real estate investment trust-okat (REIT). Ezeknek a részvényeibe történő befektetéssel lehetőségünk van egy diverzifikált ingatlanportfólió hozamából részesülni, nem kell a bérlőkkel személyesen tárgyalnunk, vagy az ingatlan karbantartásával foglalkoznunk és a befektetésünk könnyebben értékesíthető, mintha ingatlant vásároltunk volna.

 

 

 

 

 

Az egyre csökkenő banki kamatokat látva elkezdtem ilyen befektetési lehetőségeket kutatni. Mind a Xetrán, mind a NYSE-en nagy választékban találhatók REIT-ek, így minden befektető megtalálhatja könnyen a neki tetszőt. Például a Hamborner REIT AG (ISIN: DE0006013006) szerepel az SDAX részvényindexben, és legnagyobb bérlői közt olyan ismert cégek szerepelnek, mint a Kaufland, OBI, Estée Lauder, vagy a Schneider Electric.

 

 

 

A cégnek kiszámítható osztalékpolitikája, valamint múltja van. Az elmúlt 10-20 év stabil osztalékfizetési gyakorlata, és az a tény, hogy ezen időszakban egy alkalommal sem kellett csökkentenie az osztalékát nagyban befolyásolt abban, hogy ennek a REIT-nek a részvényeiből vásároljak.

 

 

 

Az elmúlt 4 évben 0,4 EUR osztalékot fizetett részvényenként, ami a jelenlegi 8,24 EUR részvényárfolyammal számolva 4,85%-os osztalékhozamot ad, melyet a korábbi évek gyakorlata alapján májusban szokott egy összegben kifizetni.

 

 

 

Aki esetleg jobban szeret negyedévente, vagy havonta osztalékkifizetésben részesülni, azoknak érdemes lehet az amerikai piacon forgó REIT-ek közt keresgélni.

 

 

 

(A szerző a cikk írásakor rendelkezik Hamborner REIT AG részvényekkel.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr877012615
süti beállítások módosítása