Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Az olajipar óriásai a 2017. év első negyedévének tükrében

2017. május 04. - dginvestor

Az brent olaj árfolyama a tavalyi mélypont után az idei első negyedévben 50-55 USD környékén mozgott, így a nagy olajipari cégek mind komoly bevételnövekedésről adtak számot a 2017. év első negyedéves beszámolóikban.

 

A Chevron (CVX) a tavalyi veszteséges első negyedév után újra nyereséget termelt, míg az ExxonMobil (XOM) és a Royal Dutch Shell (RDS.A) jelentősen növelte nyereségét, így továbbra is biztosított a jelenlegi osztalékfizetésük. Véleményem szerint mindhárom cég sikeresen alkalmazkodott az alacsonyabb olajárhoz, a kiadásokat lényegesen csökkentették, és olyan projektekre koncentrálnak, melyek a jelenlegi környezetben is nyereségesen működtethetők. Mivel a jelenlegi hozamkörnyezetben kiemelkedő osztalékot fizetnek, így a befektetőknek fontos, hogy ezt az osztalékot ki tudják termelni a jövőben is, így ebben a tekintetben bizakodásra adhat okot az első negyedév eredményessége.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Chevron 31 éve, az ExxonMobil 34 éve emeli az osztalékát minden évben, míg a Shell ugyan nem emeli minden évben az osztalékát, de 1944 óta nem csökkentette. Mivel integrált olajipari cégek, így azon időszakokban, amikor a kitermelés veszteséges, a finomításon és a kereskedelmen keletkező nyereségük segít ezeknek a nagy cégeknek átvészelni az alacsony olajár időszakát. Nyilvánvalóan nem vállalkoznék arra, hogy megjósoljam azt, hogy az olaj ára hogyan alakul a jövőben, viszont az, ahogy ezen cégek immár a sokadik olajipari ciklust élik meg, alkalmazkodnak a változó piaci körülményekhez, és stabil osztalékot fizetnek, az befektetőként igen kedvező.

 

Disclaimer:

 

A szerző rendelkezik ExxonMobil és Royal Dutch Shell részvényekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr7112479149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása