Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Whitbread

2016. december 27. - dginvestor

 

A Whitbread Plc (WTB) hoteleket, kávézókat és éttermeket üzemeltet. A Hotels & Restaurants részlege szállásadással és étkezéssel kapcsolatban nyújt szolgáltatásokat, míg a Costa részlegéhez tartoznak a saját tulajdonú és franchise kávézók. A vállalat jelenleg több mint 730 Premier Inn hotelt és több mint 3200 Costa kávézót üzemeltet. Éttermei Beefeather, Brewers Fayre, Table Table és Whitbreads Inn néven működnek. Különlegesség az üzleti modelljükben, hogy 387 hoteljük a saját éttermük mellett található. A cégnek mindkét részlegét érintően ambiciózus növekedési tervei vannak, folyamatosan nyílnak újabb hoteljei és kávézói, valamint mára már több mint 6000 Costa Express kávéautomatával rendelkezik. Az Egyesült Királyság piacán – több mint 2000 kávézójával – piacvezető.

 

costa_coffee_canaccord_conference_presentation.PNG

 

(A kép forrása: Canaccord Conference prezentációja)

 

Részvényei a Londoni Értéktőzsdén (LSE) forognak, és szerepelnek az FTSE 100 és FTSE 350 indexekben.

 

A Whitbread 2012. március 1-jén végződő üzleti évben 1,778 milliárd GBP árbevételt és 1,2738 GBP egy részvényre jutó nyereséget ért el, mely után részvényenként 0,5125 GBP osztalékot fizetett. Miközben azóta mindhárom vizsgált soron minden évben növekedést tudott felmutatni, aközben a 2016. év márciusában végződő üzleti évben már 2,921 milliárd GBP árbevétel mellett 2,3865 GBP egy részvényre jutó nyereséget ért el, mely után részvényenként 0,9035 GBP osztalékot fizetett ki részvényeseinek. Osztalékát 2 részletben, december-januárban és júliusban szokta fizetni, és jelenleg 2,4%-os osztalékhozammal forognak a részvényei. Ha 10 éves időszakot veszek alapul, akkor is jól látszik, hogy osztalékát minden évben emelte.

 

track_record_of_value_creation_whitbread_cmd_2016.PNG

 

(A kép forrása: Capital Market Day 2016 prezentációja)

 

 

Részvényei jelenleg 15,76-os P/E mutatóval forognak, miközben várhatóan a cég tovább tud növekedni, még ha ez lassabb is lehet a korábbi évek növekedéséhez képest.

 

Tekintve, hogy mind hotelek üzemeltetésével, mind éttermek, kávézók üzemeltetésével foglalkozik, így nehezen összehasonlítható az árazása más cégekkel. A Whitbread versenytársaként, kávézókat üzemeltető Starbucks jelenleg 30-as P/E-vel forog, éppúgy, mint a hoteleket üzemeltető Marriott International, viszont egyikükre sincs olyan hatással a Brexit, mint a Whitbread-re, mely így jelentős kockázati tényező. A Brexitet követően növekedhet a munkaerő költsége, és a beruházások is lelassulhatnak, valamint a finanszírozási költségek is emelkedhetnek, de a pontos hatása véleményem szerint nem jelezhető előre, és nagyban függ a kilépési tárgyalások alakulásától. A cég múltbeli fejlődése alapján – véleményem szerint – sikerrel fogja venni az elkövetkező évek akadályait is, és nagy valószínűséggel megvalósítja 2020-ra megfogalmazott növekedési terveit miközben a jelenlegi árazása jó belépési pontot jelenthet hosszabb távú befektetőknek.

 

 

 

Disclaimer: A szerző rendelkezik Starbucks részvényekkel.

 

 

 

 

Források:

 

http://www.hl.co.uk/shares/shares-search-results/w/whitbread-plc-ordinary-76-122153p

 

http://www.hl.co.uk/shares/shares-search-results/w/whitbread-plc-ordinary-76-122153p/financial-statements-and-reports

 

https://www.whitbread.co.uk/content/dam/whitbread/pdfs/media/factsheets/25Oct2016/PI_Fact%20Sheet%20WK26%201617%20210902016.pdf

 

https://www.whitbread.co.uk/content/dam/whitbread/pdfs/investors/reports-and-presentations/annual-reports/2015-16/Annual_Report_and_Accounts_2015_16.pdf

 

https://www.whitbread.co.uk/content/dam/whitbread/pdfs/investors/All%20CMD%20slides.pdf

 

http://www.dividendmax.com/united-kingdom/london-stock-exchange/travel-and-leisure/whitbread/dividends

 

http://finviz.com/quote.ashx?t=MAR&ty=c&ta=1&p=d

 

http://finviz.com/quote.ashx?t=sbux

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr212076033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása