Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Brexit és a befektetések menedzselése

2016. június 27. - dginvestor

A népszavazást követő pénteki tőzsdei zuhanás ugyan napon belüli mozgásnak igen jelentős volt, de ha az elmúlt 1-2 hét adatait nézem, akkor még nincsenek érzehetően alacsonyabban a részvénypiacok. Hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetnek mi lesz a kimenetele, hogy az Egyesült Királyság mikor és hogyan lép ki az Európai Unióból, és ennek milyen hatása lesz az Unió működésére, vagy akár Skócia és Észak-Írország státuszára, azt még senki sem tudja megmondani.

 

A részvénypiacoknak alapvetően a bizonytalanság nem tesz jót, várható, hogy a következő hetekben, hónapokban jelentős mogások lesznek. A piacok várható mozgását nem szeretném jósolgatni, így inkább pár számomra fontos dolgot emelnék ki:

 

Az ilyen eseményeknél különösen fontos szerintem, hogy ha valaki részvényeket vásárol, akkor ne hitelből tegye, hogy ne kényszerüljön rá a befektetései idő előtti eladására. Rendelkezzen elegendő likviditással, hogy tudja megfelelően menedzselni a pozícióit.

 

Jól menedzselt, évtizedek óta jól és nyereségesen működő vállaltok részvényeit keresse, ne az aktuális "tuti sztorit", így ha az árfolyamok esetleg csökkennek, akkor is tudja, hogy egy jól működő cégnek a résztulajdonosa. Sőt, esetleg a csökkenő árakat kihasználhatja részesedésének növelésére.

 

Szerintem ez azért is nagyon fontos, mert egy teljesen más szemléletet képvisel, mint a ma megveszem x Ft-ért, hogy holnapután x+2 Ft-ért eladjam, de ha közben x-1 Ft-ra csökken az árfolyam, akkor aktiválódik a stop loss. Ha ezzel a szemléletmóddal figyeljük a piacokat, akkor jó eséllyel elkerülhető, hogy az árfolyamok esetleges csökkenését látva megremegjen a kezünk. Gondoljunk csak bele, ha lenne egy családi pizzériánk, ami egyik nap ér 40 aranytallért (és jövedelemként ki tudunk venni belőle 2 aranytallért évente, és ez várhatóan a jövőben is így marad), majd két hónap múlva jön valaki, hogy ő 30 aranytallérért megvenné, akkor rohannánk neki eladni, azért, hogy nehogy holnapután valaki már csak 20 aranytallért ajánljon? Nyilván csak akkor adnánk el, ha valamiért nagyon nagy szükségünk lenne a pénzre, ellenkező esetben elutasítanánk az ajánlatot.

 

Befektetéseimnél mindig igyekszem így gondolkodni, hogy az aktuális árfolyamok csak annyiban érdekesek, hogy számomra megéri e eladni a tulajdonrészemet, vagy nem. Ha nem, akkor nincs miért kapkodni, viszont ha jó lehetőséget látok arra, hogy növeljem a részesedésem úgy, hogy számomra megfelelő áron vásárolok, akkor megteszem, figyelve arra, hogy elegendő pénz maradjon tartalékban és így élni tudjak a jövőbeni lehetőségekkel is.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr468847652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása