Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Álmok és hit - A Tesla Motors jövője

2016. február 11. - dginvestor

2015. augusztusában írtam a Tesla Motorsról, hogy csak az újabb és újabb álmok jönnek, de nyereség nem. Akkor, 2015. augusztus 17-én 254,99 USD-n zártak a részvények, míg 2016. február 10-én 143,67 USD volt a záróár. Az álmok kergetése jó piaci időszakban egy ideig tud növekvő árfolyamokat generálni, de amikor a piaci hangulat romlik, akkor még a nagyon jó, nyereséges működés is kevés lehet. De ez nem fenyegeti a Teslát, hiszen a 2015-ös éves EPS -2,29 USD lett. A portfolio.hu nagyon jól összefoglalta a Tesla 2015Q4-es eredményeit, így csak pár dolgot emelnék ki ezek közül: pozitívum, hogy 2015. IV. negyedévében növekvő árbevétel mellett 179 millió USD cash flowt ért el a vállalat. A bruttó marzsa 20%-ra csökkent, mivel csökkentenie kellett a Model S értékesítési árát, és az erős dollár is negatívan hatott.

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy a Tesla révén megindult egy komolyabb fejlesztés az elektromos autók irányába, de ahogy a konkurencia megjelenik hasonló elektromos meghajtású autókkal, úgy halványodik a fénye a Tesla modelljeinek. Designban nem látok semmi különöset az autóiban, – bár ez erősen szubjektív – de véleményem szerint ha több elektromos autó jelenik meg más gyártók kínálatából, akkor a Tesla modellje már csak egy lesz a sok közül, ami az árazásában még inkább érvényesülni fog.

 

Nagy negatívum, hogy nyereséges működés helyett továbbra is csak az álmok, az ígéretek és a hit jelentik a kapaszkodót a részvényeseknek, és az álmok könnyen eltűnhetnek. Miközben a konkurens autógyártók mind értékesítésben, mind nyereségben rekordot rekordra halmoznak, aközben a Tesla még mindig veszteségesen működik. Mi lesz akkor, ha romlik az iparági környezet?A hit, és annak megerősítése rövid távon kedvező lehet az árfolyamra nézve, mint ahogy az eredmény prezentációja után a tőzsdezárás utáni kereskedésben mutatott emelkedés is jelezte, amikor 157,50 USD-re emelkedett az árfolyam, de kérdés, hogy meddig tart ki a pozitív hangulat, mind a részvényesek körében, mind az autópiac tekintetében. Lehet, hogy a mostani prezentáció hatására növekszik az árfolyama a cégnek, és szép nyereséget tehetnek zsebre a Tesla tulajdonosok, de jobban szeretem az olyan cégeket, melyek évek óta nyereségesek, és nem a menedzsment és a fő tulajdonos álmainak megvalósulásától függ a befektetésem megtérülése. Egy autógyártótól nem nagy elvárás, hogy kb. 10-es P/E értéken forogjon, ami a Tesla esetében 14-15 USD részvényenkénti eredményt jelentene. A következő pár évben láthatunk-e ekkora nyereséget a cégtől? Ha az álmokat, felfokozott várakozásokat nem tudja a következő pár évben teljesíteni a Tesla, akkor még a mostani árfolyamon is igen túlértékelt lehet.

 

Disclaimer: Nem rendelkezem sem long, sem short pozícióval a Tesla részvények tekintetében, és nem is áll szándékomban ilyet nyitni a következő 72 órában.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr578381294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása