Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Venezuela tovább halad a lejtőn

2016. január 16. - dginvestor

A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező Venezuela gazdasága tovább halad a lejtőn. Miközben 2015. év első kilenc hónapjában 4,5%-kal csökkent Venezuela gazdasága, aközben ezen időszakban az infláció 141,5%-ot ért el.

 

Hihetetlen, hogy a rossz kormányzással még egy ilyen természeti adottságokkal rendelkező országot is tönkre lehet tenni, és így a legalapvetőbb napi cikkek terén is áruhiányt lehet előidézni. Persze az ország vezetője szerint természetesen nem ő a hibás, hanem a kormány ellenségei. Miután elvesztette a választásokat - ami nem is csoda az eddigi gazdasági hanyatlást elnézve - most gazdasági szükségállapotot rendel el.

 

Persze Venezuela problémái már jóval az olaj árának zuhanása előtt elkezdődtek, és az olajárcsökkenés csak még tovább rontotta a helyzetet. A nagy nyersanyagtartalékokkal rendelkező országok sokszor kerülnek abba a csapdába, hogy az egész gazdaságuk az adott nyersanyag világpiaci árától függ. Mivel jó időszakban, amikor a nyersanyag ára magasan van, kényelmesen élnek a nyersanyagkészleteiknek köszönhetően, így más iparágak fejlesztésére minimális szándék sincs. Amikor beköszönt a rosszabb időszak, akkor az egész gazdaságnak óriási problémát jelent, mert nincsenek más iparágak, melyek kiegyensúlyozhatnák a nyersanyagár kedvezőtlen hatását. Több olyan olajkitermelő ország van, mely felismerte azt, hogy mennyire függ az olaj árának alakulásától, így évek alatt komoly pénzügyi tartalékokat halmoztak fel, de a gazdaság többi területének fejlesztésére a legritkább esetben fordítanak figyelmet. A tartalékok felhalmozása most nagy segítséget jelent ezeknek az országoknak. Az itt található ábrán jól látszik a tartalékok összege, és talán nem meglepő, hogy Venezuela nem szerepel az ábrán...

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr478277120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása