Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Nyelvtanulás

2015. október 01. - dginvestor

A globalizálódó világ egyik hozadéka, hogy míg 10-20-30 éve jól el lehetett éldegélni Magyarországon úgy, hogy valaki csak a magyar nyelvet beszélte, addig ma már teljesen alapelvárás a munkaerőpiacon, hogy idegen nyelven is tudjon kommunikálni. Az álláshirdetések egyre jelentősebb részében elvárás legalább 1 idegen nyelv ismerete. A megfelelően képzett munkaerő óriási lendületet tud adni egy ország gazdasági fejlődésének.

 

Sok fiatalról hallani, akik nem kapták meg a diplomájukat, mert nem sikerült egy nyelvből sem középfokú nyelvvizsgát letenniük. Sokakban felmerült az a kérdés az elmúlt pár évben, hogy minek kell a nyelvvizsga a diplomához? Véleményem szerint ma már annyira alapvetőnek kellene lennie, hogy a saját szakterületén mindenki tudjon a külföldi szakirodalomból is informálódni, hogy ennek a kérdésnek fel sem szabadna merülnie.

 

Sok fiataltól és még több idősebbtől hallani, hogy minek idegen nyelveket tanulni… A legkülönbözőbb indokokat tudják hozni ahhoz, hogy miért nem állnak neki, hogy tanuljanak, mint például a „tanuljon meg a multi vezetője magyarul, ha ide akar jönni”, „öreg vagyok én már ehhez” (mondja 40 évesen), „úgysem kell a munkámhoz”. Sajnos nagyon rossz hírem van számukra: azért, mert nem akarsz változni, sőt, a világtól is elvárod, hogy tanuljon meg magyarul, attól még a világ nem fog megváltozni, de közben sikerül magadat óriási hátrányba lavírozni. Egyáltalán nem biztos, hogy azért, mert ma nincs szükség a munkád során idegen nyelv tudásra, attól még pár év múlva sem lesz. Akár a munkához, akár egy hobbihoz nagyon nagy segítség, ha idegen nyelveken is hozzáférhetünk a szakirodalomhoz, de egy külföldi utazáskor is jó ha meg tudunk szólalni olyan nyelven, amit más is megért. Tudom én, hogy jó dolog itthon büszkén elmesélni, hogy semmilyen nyelven nem tud hazánkfia, de milyen jól megértette magát külföldön, de valljuk be, hogy erre rajta kívül senki se lenne büszke...

 

Tudom, hogy a magyar nyelv nagyon egyedi, és e miatt sokkal nehezebb elsajátítanunk egy idegen nyelvet, mint pl. egy németnek megtanulni hollandul, vagy egy románnak olaszul. De ez nem szabad eltántorítson attól, hogy fejlődj. Pár éve találkoztam egy évtizedek óta külföldön élő rokonnal, aki akkoriban már 80 éves volt. Mesélte, hogy az egyik barátjuktól elkezdtek olaszul tanulni. Fel sem merült benne, az itthon annyit hallott hozzáállás, hogy „minek tanuljak már erre a pár évre...”. Igazán inspiráló volt látni, hogy mennyire máshogy áll hozzá a tanuláshoz, mennyire motiválja, hogy új ismereteket sajátítson el.

 

Korábban ajánlottam pár online felületet, melyek segítik az idegen nyelvek elsajátítását. De ha már kicsit jobban megy egy idegen nyelv, nézhetünk videókat, filmeket, vagy olvashatunk újságokat is az adott nyelven. Nyelvtanulás szempontjából nem előnyös, hogy hazánkban minden filmet szinkronizálnak, de az interneten bőven találhatunk érdekes videókat idegen nyelven is. Ne várjuk, hogy majd az iskolában megtanítanak minket angolul, németül. Szükség van rá, hogy mi is tegyünk ezért. Az Eurostat „More than 80% of primary school pupils in the EU were studying a foreign language in 2013” című tanulmánya szerint nagyon alacsony az aránya az idegen nyelveket tanuló gyermekeknek Magyarországon, így még nagyobb súlya van annak, hogy a szülő hogyan támogatja a gyermek nyelvtanulását, esetleg példát mutat-e neki. Több ismerősöm is kedvet kapott a nyelvtanuláshoz, mert nemcsak saját tudása miatt fontos ez, hanem személyes példájával inspirálja gyermekét is, és szükség esetén segítséget is nyújthat neki a tanulásban. Bízom benne, hogy egyre többen kapnak kedvet a nyelvtanuláshoz mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztályból, és élvezhetik azt a csodálatos érzést, hogy mennyire kinyílik a világ az újonnan megszerzett tudás által.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr527875544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása