Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Tényleg csak a gazdagok kiváltsága, hogy részvényeik legyenek?

2015. szeptember 03. - dginvestor

Érzésem szerint a tőzsdei befektetésekről még mindig sokakban az a kép él, hogy az a gazdagok kiváltsága, nekik van csak ehhez pénzük, és ők csak ülnek a jachton, és koktélt kortyolgatva számolgatják a tőzsdén megkeresett pénzüket. Nem is csoda ez a nézet, hiszen sok film is így mutatja be a gazdagokat, így sokan nem is mernek belegondolni, hogy ők is lehetnek részvényesek. (Persze biztos nem lenne olyan izgalmas téma a pár ezer euróját befektető átlagembert bemutatni a filmekben.) Most nem szeretnék elkalandozni a gazdagok témája felé, de ide kívánkozik, hogy aki esetleg nem olvasta, feltétlen alapmű a gazdagság témájában Thomas J. Stanley A Szomszéd Milliomos (Millionaire next door) című könyve. A könyv kapcsán a Kiszámolón volt egy jó cikk, ajánlom mindenkinek.

 

Hogy miért előnyös részvényekbe fektetni? A részvényeken keresztül részesülhetünk a gazdaság fejlődéséből, az elért árfolyamnyereségek, illetve a kapott osztalékok révén munkabérünk vagy nyugdíjunk mellett újabb jövedelemforrással rendelkezünk, így több lábon állhatunk. Ráadásul nem mindenki rendelkezik akkora tőkével, szaktudással, hogy saját céget alapítson, de így lehetőségünk van arra, hogy sikeres, jól működő vállalatok résztulajdonosai legyünk.

 

Visszakanyarodva az alapproblémához, vajon mennyi pénz szükséges a tőzsdei befektetések elkezdéséhez? Ha a Budapesti Értéktőzsdén és annak BÉTa piacán elérhető részvényekkel kívánunk csak foglalkozni, akkor mondhatni, hogy viszonylag minimális összeggel is el lehet kezdeni, hiszen a minimum kötési díjak több brókercégnél is lehetővé teszik, hogy akár 50.000-100.000 Ft-os kötéseket kössünk. Így akár pár százezer forintból lehetőségünk van egy kisebb portfóliót építeni, amit tovább tudunk bővíteni, amikor rendelkezésünkre áll új megtakarítás. Így például lehetőségünk van rá, hogy 400.000 Ft tőkével kiépítsünk egy kisebb portfóliót, majd negyedévente 50.000-100.000 Ft-tal kiegészítsük, és az időközben érkezett osztalékokkal együtt további részvényekkel gazdagítsuk a portfóliónkat. Amit viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy a részvénybefektetés hosszú távra szól, és feltétlen szükséges rendelkeznünk egy vésztartalékkal, hogy munkanélküliség, betegség esetén ne kelljen eladni a részvényeket. A vésztartalék mértékére szerintem jó iránymutatás, hogy legalább 6 havi átlagos kiadásnak megfelelő pénzünk legyen könnyen hozzáférhető formában.

 

Amennyiben kicsit nagyobb tőke áll rendelkezésre, akkor már könnyebben tudunk más európai, vagy amerikai részvényeket is vásárolni. Nagyon szolgáltató függő, hogy milyen összeggel érdemes a nemzetközi piacok felé fordulni, de véleményem szerint pár százezer forintos kötésméret alatt nem érdemes gondolkodni, mert akkor a minimum jutalék elég nagy lesz a pozíció méretéhez képest. Véleményem szerint 0,5% költség fölé nem érdemes menni, de ezt mindenki ki tudja számolni, hogy neki mekkora mértékig éri meg.

 

Bízom abban, hogy ezzel a rövid összefoglalóval sikerült a témát új perspektívába helyeznem. Ha valaki úgy dönt, hogy szeretne részvénytulajdonos lenni, mindenképp javaslom, hogy minél többet olvasson utána a részvénypiac működésének és a részvénybefektetéseknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr387757352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása