Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Linde AG

2015. augusztus 14. - dginvestor

A Linde AG-t 1879-ben alapította Carl von Linde, és mára egy multinacionális, ipari gázokkal és mérnöki tevékenységgel foglalkozó vállalattá nőtte ki magát. Piaci részesedése és bevétele alapján a világ legnagyobb ipari gázokat előállító vállalata. A cég központja Németországban, Münchenben található. Jelenleg kb. 65.000 alkalmazottja van. Részvényeivel az összes német tőzsdén kereskednek (ISIN: DE0006483001), de a BÉTa piacon is elérhető a befektetők számára.

 

2014-es üzleti évben 17.047 millió EUR bevételt ért el, míg az egy részvényre jutó eredménye 7,13 EUR, melyből 3,15 EUR került osztalékként kifizetésre a részvényeseknek. A kimutatott eredmény és a jelenlegi 169,6 EUR részvényárfolyam alapján a P/E érték 23,79.

 

Befektetési döntéseim meghozatala során mindig nagy hangsúlyt kap a cég által fizetett osztalék, és annak időbeli alakulása. A Linde AG minden év májusában egy összegben szokta az osztalékát kifizetni részvényesei számára. 5 éve minden évben növekszik az osztalékként kifizetett összeg, míg a nehezebb üzleti években stagnált a kifizetés, de 2000. év óta, mióta adatok találhatók a Linde honlapján, nem csökkent egy alkalommal sem a kifizetés. Ezt a táblázatot azért is érdemes átnézni, mert nem csak az osztalékok összegét, hanem árfolyam és osztalékhozam adatokat is tartalmaz. A jelenlegi árfolyammal és a legutóbbi 3,15 EUR osztalékkal számolva az osztalékhozam 1,86%, ami a történelmi adatokhoz képest alacsony.

 

Az elmúlt 10 év hozama nagyon szépen alakult. A 2004-es 46,06 EUR záróárról 2014. év végére 154,20 EUR-ra emelkedett az árfolyama, így több mint háromszorosára nőtt a kezdeti befektetés értéke, miközben az osztalék a 2004-es 1,25 EUR értékről 3,15 EUR-ra nőtt.

 

Fundamentálisan szerintem nagyon jó cég, komoly növekedéssel, és az évek során folyamatosan javuló eredményességgel. Olyan területen tevékenykedik, ahol új vetélytársak megjelenése a magas piacra lépési költségek miatt nem valószínű. Jelenlegi értékeltségében véleményem szerint jelentős szerepe van a nemzetközi kamatkörnyezet és az euró árfolyama alakulásának, így a kamatok emelkedése, vagy az euró árfolyamának nagy mértékű változása a részvények értékeltségére is hatással lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr867705150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása