Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Dividend Growth Investing

2015. január 23. - dginvestor

Régóta tervezem, hogy írok a címben szereplő befektetési stratégiáról, melyről magyar nyelven még nem találtam leírást, pedig angolul komoly irodalma van. Az amazon.com-on keresve rengeteg találatot ad ki a kereső, de blogok is szép számmal foglalkoznak a témával. De miről is szól ez a stratégia?

 

A befektető gondolkodásának középpontjában a vállalatok által fizetett osztalék áll, és annak konzisztens, évről évre történő növekedése. Nem azt keresi, hogy melyik lesz a következő „tuti-tipp”, hanem olyan vállalatokat keres, melyek évről évre fizetnek osztalékot, és ennek mértékét évente növelik. Ez által a kezdeti alacsony osztalékhozam az eredetileg befektetett tőkére vetítve folyamatosan egyre magasabb hozamot ad. (yield on cost) Mint az eddigiekből is látszik, nem egy gazdagodjunk meg gyorsan stratégia, hiszen hosszú évek alatt gyarapodik a befektető vagyona. Ez alapján biztos sokaknak ez egy unalmas befektetési mód, de ez egyben előnye is, hiszen nem igényli, hogy folyamatosan figyelemmel kövessük a részvényárak alakulását, vagy hogy már nyitáskor megnézzük, hogy vajon hogyan nyitottak részvényeink. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kell törődnünk befektetéseinkkel, hiszen fontos a vállalatok beszámolóit, eredmény- ill. cash flow kimutatásait elolvasni, hogy lássuk, hogyan teljesítettek az elmúlt időszakban.

 

Az osztalékokat folyamatosan újra befektetve tovább javítható a megtérülés, és idősebb korban az osztalékok kiegészíthetik a befektető nyugdíját, így anélkül jut pénzhez, hogy az eredeti részvényportfólióját el kellene adnia, hiszen egy ilyen eladás esetleg pont egy tőzsdei zuhanáskor is történhet.

 

Érdemes figyelni a befektetésre kiválasztott vállalatok osztalékfizetési hányadára, annak alakulására (dividend payout ratio), melyből következtetni lehet, hogy egy-két rosszabb évben is fenn tudja-e tartani kifizetéseit a cég.

 

Dividend Aristocrats néven találhatók listák az interneten olyan vállaltokról, melyek legalább 25 éve minden évben megemelik az egy részvényre jutó osztalékuk összegét. Ezeken a listákon olyan ismert cégek találhatók, mint a Johnson & Johnson, Colgate-Palmolive, 3M, Exxon Mobil Corp., McDonald's vagy a Wal-Mart Stores. Itt található az S&P 500 vállalataiból azok listája, melyek megfelelnek ezen kritériumnak. További listákat lehet találni a „The DRIP Investing Resource Center” oldalon, ahol külön listákon szerepelnek az amerikai, kanadai és az angol cégek. A finanzen.net oldalon is megtalálható ilyen gyűjtés, mely azon európai vállalatokat gyűjti össze, melyek legalább 10 éve minden évben megemelik az osztalékukat. Jól használható információgyűjtésre a dividend.com oldal is.

 

Több blogger használja ezt a befektetési stratégiát az anyagi függetlenség (financial independence) elérésének céljából. A blogjaikban vezetik, hogy mibe fektettek be, hogyan fejlődik portfóliójuk, és az ebből származó jövedelmük, valamint ez mekkora hányadát fedezi kiadásaiknak. Az ő példájukból megvizsgálható, hogy lehet felépíteni egy portfóliót a kezdetektől, ill. tanulhatunk is a sikereikből, kudarcaikból.

 

Blogok (angolul)

 

- Dividend Mantra

- Captain Dividend

- Dividend Growth Investor

- Dividend Hawk

- Dividend Diplomats

- Polliesdividend

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr17102035
süti beállítások módosítása