Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

P/E

2017. január 28. - dginvestor

Tovább folytatva a tőkepiacon leggyakrabban használt mutatók sorát, most a P/E-t szeretném bemutatni, és használatával kapcsolatos tapasztalataimat megosztani. A P/E az angol Price/Earnings kifejezésből adódik, ami a részvényárfolyam, és az egy részvényre jutó nyereség hányadosát jelenti. Támpontot adhat arra, hogy egy vállalatot mennyire értékelnek a tőzsdén, de használata óvatosságot is igényel, mint azt az alábbiakban láthatjuk.

 

Amikor látjuk, hogy az Amazon (AMZN) P/E-je 191,47, akkor igen valószínű, hogy jelentősen túlértékelt a vállalkozás, és óriási nyereségnövekedést kell felmutatnia, ahhoz, hogy indokolt legyen a jelenlegi árazása. Ez egyben azt a veszélyt is magában hordozza, hogy ha a felfokozott nyereségvárakozásoknak nem tud eleget tenni a cég, akkor a részvényárfolyama jelentősen csökkenhet. Ha teljesíti a várt nyereségnövekedést, akkor is valószínű, hogy ilyen árazás mellett egy hosszú távú befektető nem tud majd komoly hasznot zsebre tenni.

 

Használhatjuk a P/E-t azonos iparágban tevékenykedő vállalatok összehasonlítására. Például a Coca-Cola (KO) jelenlegi P/E mutatója 25,15, míg a PepsiCo (PEP) 22,68-as mutatóval rendelkezik, így látható, hogy P/E alapon kedvezőbb árazással forognak a PepsiCo részvényei. Ilyen esetekben jól használható a mutató. Más iparágak cégeivel való összehasonlítás esetén már nagyon óvatosan kell eljárni. Nem véletlenül ezt a 2 céget választottam az előbb, ugyanis mindkettő stabil, jól tervezhető árbevétellel, nyereséggel rendelkezik. Ciklikus tevékenységű vállalatok esetén már nehezebb a mutató használata. Például a General Motors (GM) 4,23-as, míg a Ford (F) 6,22-es P/E-n forog. Jól látszik a 2 autógyártó és a 2 üdítőital gyártó adatai közt az eltérés. A ciklikus iparágban tevékenykedő vállalatok esetén gyakori jelenség, hogy amikor az iparági ciklus a tetőpontja környékén van, akkor extrém alacsony P/E mutatókkal találkozhatunk, melyek alapján teljesen alulértékeltnek tűnnek ezek a vállalatok, míg az iparági ciklus alján már nagyon magas P/E jellemző, vagy akár veszteséges működés. Mivel az autóértékesítések világszerte rekordokat döntöttek az elmúlt években, így valószínűleg az iparági ciklus csúcsa körül járhatunk, ami egyben azt is magával vonhatja, hogy esetleg pár éven belül a nyereség csökkenése miatt nőhet meg ezen cégek P/E-je.

 

A másik oka az alacsony P/E-nek, hogy a vállalat jövőbeni kilátásait ítélik meg borúsan a befektetők. Ilyen például jelenleg a Gilead Sciences (GILD), melynek részvényei 6,61-es P/E-vel forognak a Nasdaqon.

 

Gyakran szoktam használni a P/E mutatót, mert szerintem jól alkalmazható, de érdemes mindig más tényezőkkel együtt vizsgálni. Például mennyire kiszámítható a vállalat nyereségessége, korábbi válságok milyen hatást gyakoroltak az árbevételre, nyereségre, vagy hogy mennyire ciklikus a tevékenysége. Általában azt a gyakorlatot szoktam követni, hogy 20-as P/E alatti mutató esetén vásárolok csak részvényeket, de előfordulnak kivételek. Ilyen kivétel lehet, ha egy vállalkozás növekedése alapján indokoltnak tartok magasabb árazást, de ilyen esetekben sem megyek 30-as P/E fölé, valamint másik kivétel, amikor ciklikus iparágban tevékenykedő cég a – véleményem szerint – átmeneti iparági nehézségek miatt veszteségessé válik, vagy olyan alacsony nyereséget ér csak el, hogy e miatt nagyon magas lesz a P/E-je. Ilyenek voltak az elmúlt években az olajipar cégei, melyek az alacsony olajár miatt szenvedtek el komoly nyereségcsökkenést, vagy lettek veszteségesek., és az olaj árának korrekciójával a nyereségességük is jelentősen javul.

 

 

 

Kapcsolódó blogbejegyzések:

 

- Jövedelmezőségi mutatók

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr1812163601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása