Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Viszlát Plotinus

2017. január 06. - dginvestor

Sajnos rosszul indult a Plotinus befektetőinek az idei év. A Társaság közleménye alapján a Társaság Igazgatótanácsa javasolja a részvényeseknek, hogy döntsenek a Plotinus részvények tőzsdei kivezetéséről. Sokan vették a Plotinus részvényeit, kötvényeit hosszú távú befektetésnek, és számukra ez mindenképp egy nagyon negatív hír. Ugyan a közleményben felajánlott ár meghaladja a Társaság egy részvényre jutó saját tőkéjét (BVPS), de mégsem tűnik ez olyan kedvező lehetőségnek. Hogy miért? A Plotinus részvényei a bevezetéskori 1.525 Ft-os árfolyamról 6 év alatt 5.900 Ft-ig emelkedtek, ami éves 26%-os hozamnak felel meg. Ráadásul ezzel párhuzamosan emelkedett a BVPS is. Ha a jövőben egy sokkal alacsonyabb hozammal számolok, és figyelembe veszem a tevékenység kockázatait is, akkor is többet érhetnek a részvények a jelenlegi BVPS-nél. Ezt nyilván sokan fel is mérték, amikor a BVPS érték feletti áron is vásárolták a Plotinus részvényeit.

 

A közlemény alapján szerintem nem az a fő kérdés, hogy az ajánlott áron érdemes-e kiszállni, vagy várni, hátha esetleg kedvezőbb kivásárlási ár lesz, hanem az, hogy miért is maradna bárki részvényes a cégben? Gyakorlatilag a menedzsment teljes fordulatot vett a korábbi hozzáálláshoz képest, és már nem kíván a tőzsdén maradni, és nem kívánja megtartani a tőkepiaci ügyletek súlyát, hanem a reálgazdasági befektetések felé fordul. A Plotinus menedzsmentje fantasztikus eredményeket ért el a tőkepiacokon, és lehetősége volt egy komoly céget felépíteni, ami akár nemzetközi szinten is meghatározó tőkepiaci szereplővé válhatott volna pár évtized alatt. Ugyanakkor most eldöntötték, hogy a reálgazdasági befektetések felé fordulnak, és ezzel a legnagyobb problémám, hogy a céget nem vállalkozók vezetik, hanem tőkepiaci szakemberek, a reálgazdasági területre véleményem szerint teljesen más mentalitás, tapasztalat szükséges, és míg a tőkepiacokon a rutinjuk, tehetségük és szorgalmuk révén jelentősen átlag feletti eredményt tudtak elérni, hogyan lesznek jobbak az átlagnál egy olyan piacon, ahol másoknak van meg a több évtizedes tapasztalatuk, tudásuk.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

- Plotinus

 

- Plotinus részvény vs. kötvény

 

- Plotinus részvény a BUX indexben

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr8412103951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása