Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Chicago Express

2015. december 29. - dginvestor

Nemrég játszottunk a Chicago Express társasjátékkal, ahol a 19. századi Amerikában kell vasútvonalakat építenünk, és az ezekből származó osztalék révén minél mesésebb gazdagságot összeszedni a játék végére. Nagyon tetszett, hogy a játékban nincs dobókocka, így nem a szerencsére vagyunk utalva. Sok játékban van nagyon nagy szerepe a szerencsének, így azokat nem szoktam olyan kedvteléssel végigjátszani, mint ezt. Még az is nagyon megragadott, hogy nem csak versengő részei vannak a játéknak, hanem kooperatív területek is, és a győzelem sem a másik tönkretételén keresztül történik.

 

Ráadásul a játék nagyon jól megszerkesztett és végiggondolt. Licitálás révén szerezhetünk tulajdonrészt a különböző vasúttársaságokban, és a pénz, amit fizetünk, a társaság kasszájába kerül (mint az IPO-knál), majd onnan a részvényesek dönthetnek a felhasználásáról. Ha többen is részvényesek lettünk egy vasúttársaságban, akkor kooperatív stratégiával nagyon gyorsan haladhatunk az építkezéssel, és így sokkal gyorsabban épülhet meg a vasútvonalunk Chicagoba.

 

Minél több városba jut el a vasútvonalunk, annál nagyobb bevételt termel a vasúttársaság, így amikor a körök végén osztalékfizetésre kerül sor, annál nagyobb osztalékban részesülünk. Itt érdekes végiggondolnunk, hogy érdemes-e 100%-ban részvényesnek lenni egy lassan fejlődő cégben, vagy jobb kisebb részesedéssel rendelkezni egy gyorsan növekvő társaságban. Nekünk sajnos csak egy játékra volt lehetőségünk, de az volt a tapasztalatunk, hogy ahol ketten voltunk részvényesek, és közösen fejlesztettük a vasutat, ott a bevételeink gyorsabban növekedtek, mint azoknak a játékosoknak, akik egyedül fejlesztették a 100%-os tulajdonukban lévő társaságot.

 

Egyetlen rész volt, ahol lehet célszerű lenne módosítani a szabályokat, ez pedig a győzelem meghatározása. A játékszabály szerint az a részvénytulajdonos nyeri a játékot, aki a legtöbb pénzzel rendelkezik a játék végén. Ez a szabály egyszerűvé teszi a győztes meghatározását, de volt nálunk egy olyan hatása, hogy például az utolsó körben már nem vásárolunk új részvényt, mert az osztalék nem hozza vissza a részvény árát egy kör alatt, így rontja a nyerési esélyeinket. Ha nemcsak a készpénz számítana, hanem például a részvénytulajdonból származó körönkénti osztalék mértéke is figyelembe vételre kerülne, akkor az teljesen más jelleget adhatna az utolsó 1-2 körnek.

 

Mindenesetre egy fantasztikus játék, amit ajánlok mindenkinek, aki szereti a gazdasági jellegű társasjátékokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr338208630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása