Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

Plotinus

2015. augusztus 05. - dginvestor

2011. február 15-e óta a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában forognak a vagyonkezeléssel foglalkozó Plotinus Holding Nyrt részvényei. (ISIN: HU0000097530) A cég tőzsdei bevezetése óta nagyon szépen fejlődött, és részben a pénz- és tőkepiaci műveleteken elért nyereségnek, részben a többszöri részvénykibocsátásnak köszönhetően mára 3,2 Mrd Ft piaci kapitalizációjú társasággá nőtte ki magát.

 

A menedzsment nemcsak szakmai munkájával, de a cég transzparens, a részvényesek érdekében történő működtetésében is kimagaslót alkotott az elmúlt években.

 

A jelenlegi tőkepiaci környezet alapján a menedzsment úgy döntött, hogy reálgazdasági befektetéseket keres, különösen az ingatlanpiacon kutatják a várhatóan jó megtérülést kínáló befektetéseket. Ezen befektetések finanszírozását segíti a cég nemrég sikeresen zárult 640,8 millió Ft értékű kötvénykibocsátása, és a hamarosan várható 440 millió Ft értékű zártkörű tőkeemelés is. (http://bet.hu/topmenu/kibocsatok/kibocsatoi_hirek/119674858.html) Sajnos jelenleg még nem áll rendelkezésre több információ a várható reálgazdasági befektetésekkel kapcsolatban, de az összegyűjtött tőke alapján mindenképp jelentős méretű befektetés(ek) várható(k).

 

A Plotinus menedzsmentje a cég tőzsdei bevezetése óta nem támogatja a nyereség osztalék formájában történő kifizetését. Mivel befektetési döntéseim során kiemelten fontos számomra, hogy a részvényeim után osztalékot kapjak, így évek óta ez az egyetlen olyan befektetésem, amely nem fizet osztalékot, hanem a teljes nyereséget visszaforgatja a társaság további növekedésébe. Hogy mégis miért döntöttem a mellett, hogy befektetek Plotinus részvényekbe? Láttam a menedzsment évtizedes szakmai múltját, a részvényesek felé történő megbízható, korrekt kommunikációját, a transzparens működést, és nem utolsósorban Zsiday Viktor blogját, (http://zsiday.hu/) ahol megosztotta gondolatait a gazdasági folyamatokról, és évek óta rendszeres olvasója vagyok.

 

Mivel a Plotinus még nem nagy múltú társaság, és a magas tőkeáttétellel működő ügyletei miatt magas kockázattal járó befektetés, így bármilyen szépek is a múltbéli adatok, mindenképp jelentős kockázattal jár a befektetendő tőke nagy részét ebbe a cégbe fektetni, de egy megfelelően diverzifikált portfóliónak – véleményem szerint – hosszú távon része lehet.

 

 

 

(A szerző a cikk írásakor rendelkezik Plotinus részvényekkel.)

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr707681870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása