Konzervatív befektető

Konzervatív befektető

A MOL osztaléka

2015. április 04. - dginvestor

A MOL igazgatósága 50 milliárd forint osztalék kifizetésére tett javaslatot a 2015. március 16-án megjelent közgyűlési előterjesztés szerint a tavalyi év 60 milliárd forintos kifizetése után. Ennek kapcsán érdemes áttekinteni az elmúlt évek osztalékfizetéseit, mely nagyban befolyásolhatja hosszú távú befektetési döntések meghozatalát.

 

A MOL honlapján csak az elmúlt 3 év adatai érhetők el a részvényesi-információk osztalék menüpontban.

 

Kicsit rá is csodálkozik az ember, hogy egy ilyen nagy múltú vállalat miért csak ennyi adatot közül. Egyből ott motoszkál az emberben a kérdés, hogy itt ennyire fontosak a részvényesek, hogy nem kívánják velük esetleg akár 1 évtizedre visszamenően megosztani az adatokat? Mindenesetre egy kicsit kutakodva, hamar kiderül, hogy a MOL a 2008, 2009, és 2010-es üzleti évei után 0,- Ft-ot fizetett ki osztalékként részvényeseinek a 2007. üzleti év 883,- Ft-os kifizetése után. Tulajdonképp a 2008-as válság során 3 teljes évig nem láttak befektetésük után semmi bevételt a részvényesek. Ráadásul az osztalék mértéke a mai napig nem érte el a válság előtti szintet. Ezzel nem csoda, hogy nem büszkélkednek a cég honlapján. Ezt erősíti a cég 2015. márciusi befektetői prezentációja is, ahol szintén 3 év osztaléka kerül bemutatásra a 14. oldalon, ráadásul kisbefektetőknek kicsit nehezen követhetően a kifizetett összes osztalék összegét feltüntetve, amivel persze nem sokra megy az a befektető, aki csak arra kíváncsi, hogy az általa birtokolt pl. 32 db részvényre mennyi osztalékra jogosult. Tudom, a honlapon az elmúlt 3 év adatát feltüntették, így ezt ne várja egy befektetői prezentációtól és egy másik anyagból, pl. a BÉT honlapjáról  megtudhatja az egyszeri kisbefektető is, hogy hány részvényt bocsátott ki a MOL, így már csak egy kis számolás, és máris megtudhatja az őt érdeklő adatot, nevezetesen, hogy mennyi osztalékra számíthat 2014. üzleti év után, amit persze befektető-barátabb megoldás lett volna, ha már az eredeti közgyűlési előterjesztésbe is feltüntetnek.

 

Osztalékokról, mely szerintem egy hosszú távú befektetőnek igen fontos információ, és nem utolsósorban az árfolyamnyereség mellett a befektetése hozamának is jelentős része, sokkal részletesebb képet kaphatunk például az ExxonMobil honlapján, ahol egyből a legutóbbi osztalék egy részvényre jutó összegét találhatjuk, az elmúlt 7 év osztalékait szintén egy részvényre vetítve, valamint, akik szeretnének még régebbi adatoknak utánanézni, azok megtalálhatják 1911-től az adatokat a historical dividend information pontnál.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dginvestor.blog.hu/api/trackback/id/tr957339856
süti beállítások módosítása